Aborttien Määrä Suomessa on Pohjoismaiden Matalin

  • By Veijo
  • April 4, 2021
  • 0
  • 1212 Views

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeaikaisten tilastojen mukaan Suomessa tehdään vähemmän abortteja kuin muissa Pohjoismaissa.

Lisäksi Suomen aborttilait ovat muita Pohjoismaita tiukemmat, koska nainen tarvitsee vähintään yhden lääkärin lausunnon (joissain tapauksissa kaksi) ei halutun raskauden määrittämiseksi.

Jos raskaus on ylittänyt 13 viikon rajan, tarvitaan erikoislupa Valviralta.

Vuonna 2019 Suomessa raportoitiin 7,7 aborttia jokaista tuhatta naista (ikä 15-49) kohden. Sama määrä Ruotsissa, jossa tehdään Pohjoismaista eniten abortteja, oli 16,4 aborttia jokaista tuhatta naista kohden.

Vuodesta 2019 lähtien Suomessa on tehty 8 700 aborttia vuodessa. Lisäksi Suomessa tehtiin eniten lääkeabortteja (97,7%) eniten Pohjoismaista. Lääkeabortit otettiin ensimmäistä kertaa Suomessa käyttöön vuonna 2000.

THL:n erityissuunnittelijan Anna Heinon mukaan erot maiden aborttimäärien välillä johtuvat monista syistä, kuten laeista ja kulttuurieroista.

Suomen nykyiset lait abortteihin liittyen tulivat voimaan 1970 ja niitä on syytetty vanhentuneiksi. Viime vuonna kansalaisaloite aborttilakien muuttamiseen sai tarpeeksi allekirjoituksia, että se lähetettiin eduskunnalle. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *