EU:n terveysministerit eivät pääse yksimielisyyteen ohjeistuksista AstraZeneca-rokotteelle

  • By Veijo
  • April 19, 2021
  • 0
  • 499 Views

Euroopan Unionin terveysministerit eivät päässeet yksimielisyyteen keskiviikkona AstraZeneca-koronarokotteen ohjeistuksista, vaikka tavoitteena olikin koordinoida EU-maiden välisiä sääntöjä niin, että EU:n asukkaat eivät olisi epäileväisiä rokotetta kohtaan.

Ministerit pitivät virtuaalisen tapaamisen heti European Medicines Agencyn (EMA) muutettua sen ohjeistusta rokotteella, johon on linkitetty harvoissa tapauksissa epänormaali veritulpan riski. Tosin EMA:n mukaan rokotteen hyödyt voittavat silti sen riskit.

Ennen tapaamista nykyinen EU:n puheenjohtajamaa Portugali kannusti ministereitä löytämään yhteiset pelisäännöt rokotteelle.

Ministerit eivät kuitenkaan löytäneet yhteisiä suuntaviivoja tapaamisessa ja näin ollen erilaiset rokotteen ohjeistukset pysyvät voimassa.

EU:n mukaan keskustelu jatkuu tulevissa tapaamisissa.

Portugali varoitti ministereitä tiistaina kirjeitse:

”Oletamme tämän ilmoituksen (EMA:lta) vaikuttavan suoraa ja välittömästi sekä maiden rokotussuunnitelmiin että kansalaisten luottamukseen COVID-19-rokotteisiin.”

EU taistelee hitaiden rokotuslähetysten kanssa ja vaihtelevat säännöt AstraZenecan käytöstä herättävät epäluottamusta rokotetta kohtaan.

”EU:n yhdenmukaisuus on välttämätöntä väärän tiedon leviämisen pysäyttämiseksi,” kirjeessä sanottiin.

”On välttämätöntä, että seuraamme eurooppalaista koordinoitua lähestymistapaa. Lähestymistapa ei saa hämmentää kansalaisia eikä lisätä vastahakoisuutta rokotetta kohtaan,” EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoi ministereille tapaamisessa.

Erot ikärajoissa

EU-maat suosittelevat rokotetta eri ikäisille, vaikka EMA:lta ei löydy mitään ikärajoituksia puuttuvan datan takia.

Saksassa AstraZeneca-rokotteen käyttöä on rajoitettu vain yli 60-vuotiaisiin ja riskiryhmiin. Maan rokotekomissio suosittelee, että jo ensimmäisen rokotteen ottaneet alle 60-vuotiaat saisivat toisen annoksen eri rokotetta.

Ranskassa ja Belgiassa rokotetta suositellaan annettavaksi vain yli 55-vuotiaille.

Suomessa rokotteen saavat vain yli 65-vuotiaat.

Muilla EU-mailla ei ole rokotteelle ikärajoitteita. 

Rokotetta alettiin käyttää tammikuun lopussa, jolloin Saksa ja Ranska suosittelivat AstraZeneca-rokotetta vain alle 65-vuotiaille ja Italia ja Espanja vain alle 55-vuotiaille. Ikäsuositusten syynä oli, että rokotteen vaikutuksesta vanhempiin ihmisiin ei ollut tarpeeksi dataa.

Rokote otettiin pois käytöstä useissa EU-maissa hetkellisesti maalikuussa, kun ensimmäiset veritulppatapaukset havaittiin. Tosin veritulppaa ei pystytty suoraa yhdistämään rokotteeseen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *