Euroopan Unionin terveysministerit eivät päässeet yksimielisyyteen keskiviikkona AstraZeneca-koronarokotteen ohjeistuksista, vaikka tavoitteena olikin koordinoida EU-maiden välisiä sääntöjä niin, että EU:n asukkaat eivät olisi epäileväisiä rokotetta kohtaan.
Ministerit pitivät virtuaalisen tapaamisen heti European Medicines Agencyn (EMA) muutettua sen ohjeistusta rokotteella, johon on linkitetty harvoissa tapauksissa epänormaali veritulpan riski. Tosin EMA:n mukaan rokotteen hyödyt voittavat silti sen riskit.
Ennen tapaamista nykyinen EU:n puheenjohtajamaa Portugali kannusti ministereitä löytämään yhteiset pelisäännöt rokotteelle.
Ministerit eivät kuitenkaan löytäneet yhteisiä suuntaviivoja tapaamisessa ja näin ollen erilaiset rokotteen ohjeistukset pysyvät voimassa.
EU:n mukaan keskustelu jatkuu tulevissa tapaamisissa.
Portugali varoitti ministereitä tiistaina kirjeitse:
”Oletamme tämän ilmoituksen (EMA:lta) vaikuttavan suoraa ja välittömästi sekä maiden rokotussuunnitelmiin että kansalaisten luottamukseen COVID-19-rokotteisiin.”
EU taistelee hitaiden rokotuslähetysten kanssa ja vaihtelevat säännöt AstraZenecan käytöstä herättävät epäluottamusta rokotetta kohtaan.
”EU:n yhdenmukaisuus on välttämätöntä väärän tiedon leviämisen pysäyttämiseksi,” kirjeessä sanottiin.
”On välttämätöntä, että seuraamme eurooppalaista koordinoitua lähestymistapaa. Lähestymistapa ei saa hämmentää kansalaisia eikä lisätä vastahakoisuutta rokotetta kohtaan,” EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoi ministereille tapaamisessa.
Erot ikärajoissa
EU-maat suosittelevat rokotetta eri ikäisille, vaikka EMA:lta ei löydy mitään ikärajoituksia puuttuvan datan takia.
Saksassa AstraZeneca-rokotteen käyttöä on rajoitettu vain yli 60-vuotiaisiin ja riskiryhmiin. Maan rokotekomissio suosittelee, että jo ensimmäisen rokotteen ottaneet alle 60-vuotiaat saisivat toisen annoksen eri rokotetta.
Ranskassa ja Belgiassa rokotetta suositellaan annettavaksi vain yli 55-vuotiaille.
Suomessa rokotteen saavat vain yli 65-vuotiaat.
Muilla EU-mailla ei ole rokotteelle ikärajoitteita.
Rokotetta alettiin käyttää tammikuun lopussa, jolloin Saksa ja Ranska suosittelivat AstraZeneca-rokotetta vain alle 65-vuotiaille ja Italia ja Espanja vain alle 55-vuotiaille. Ikäsuositusten syynä oli, että rokotteen vaikutuksesta vanhempiin ihmisiin ei ollut tarpeeksi dataa.
Rokote otettiin pois käytöstä useissa EU-maissa hetkellisesti maalikuussa, kun ensimmäiset veritulppatapaukset havaittiin. Tosin veritulppaa ei pystytty suoraa yhdistämään rokotteeseen.