Kulttuurin aikakausi

  • By Veijo
  • December 27, 2022
  • 0
  • 619 Views

Nautitko museokäynneistä, teatteriesityksistä tai livekonserteista? Onko tuttavapiirissäsi kulttuurinjanoisia lahjaa vailla olevia henkilöitä? Käymme tässä artikkelissa läpi kuinka voit kuluttaa kulttuuria ja muistaa läheisiäsi kulttuurilahjalla samalla kuin autat koko alaa toipumaan. Jatka siis lukemista.  

Pandemian aikana erityisesti kulttuurin tuottaminen kärsi kovan kolauksen. Taiteenaloilta on muutenkin leikattu viimeisten vuosien aikana ja pandemia sulki kaikki kulttuurista nauttimiseen suunnatut tilat. Taiteilijat itse innovoivat uusia tapoja tuottaa sekä tarjota kulttuuria yleisölle, mutta tulojen menetykset jäivät silti suuriksi ja monelta tippuivat tulot täysin nollaan. Valtioneuvoston raportin mukaan kaksi kolmesta kulttuurialan toimintaan liittyneeseen kyselyyn vastanneesta oli kehitellyt uusia toimintamuotoja ja lähes puolet oli ottanut käyttöön yleisölle tarkoitettuja uusia digitaalisia palveluita korvatakseen edes osan tulojen menestyksistä.

Yhteiskuntana olemme jotakuinkin selvinneet pandemia-ajan paremmalle puolelle, mutta epävarmuus vaikuttaa edelleen kulttuurialalla. Epävarma taloustilanne ja nousseet energiakustannukset pakottavat kansalaiset karsimaan ylimääräisiä menoja. Kulttuurin kuluttaminen on yleensä yksi ensimmäisistä asioista, jotka leikataan pois tiukasta budjetista.

Kun vaakalaudalla on joko lämmittää koti tai ostaa kunnollista ruokaa, ei konserttilippu vaa’an toisella puolella paljoa paina. Valitettavasti.

Kuinka voit auttaa kulttuurialaa?

Voit auttaa kulttuurialaa monella tavalla. Suurin osa niistä vaatii sinulta rahavaroja, mutta on olemassa myös tapoja tukea mieleistäsi kulttuurituottajaa tai –alaa ilman että kulutat senttiäkään. Alle olemme erotelleet tapoja joilla voit auttaa sinulle sopivimmalla tavalla. 

Tue toimijoita rahallisesti

Jos kulttuurin tukeminen on sinulle tärkeää, tehokkain tapa auttaa on tietenkin kulttuurin kuluttaminen ja taiteilijoiden rahallinen tukeminen. Vaikka taloudessasi ei olisi paljoa mistä nipistää, voit tarkistaa, pystytkö sovittamaan teatteriesityksiä, konsertteja sekä taidemuseokäyntejä budjettiisi. Voihan olla, että saat säästettyä museokäyntiin muutaman kuukauden aikana. 

Antamalla kulttuuria lahjaksi nappaat kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Lahjoiksi sopivat erityisesti kausikortit, museokortit, leffaliput tai vaikka useamman kuukauden suoratoistopalvelutilauksen antaminen. Näin lahjan saajalla on mahdollisuus valita mihin tarkalleen hän haluaa lahjansa käyttää. Voit myös lahjoittaa rahaa kulttuuria tukeville ja tuottaville järjestöille ja antaa todistuksen tästä niin kutsuttuna aineettomana lahjana. 

Haluaisitko antaa suuremman lahjan tai lahjoittaa enemmän kerralla, mutta tililläsi ei juuri nyt ole tarvittavaa summaa? Pikalaina voi olla tarvitsemasi apu. Saat sen nopeasti tilillesi ja maksat sitä pois pienemmissä erissä kuukausittain. Näin ostoksesi ei horjuta tämän hetkistä taloudellista tilannettasi, mutta saat ostettua esimerkiksi haluamasi konserttilipun. Markkinoilla on useita eri lainantarjoajia, joten kunnollinen kulutusluotto vertailu kannattaa ennen lainapäätöksen tekemistä.

Tue muilla tavoin

On täysin ymmärrettävää, jos kulttuurin tukeminen ei tällä hetkellä ole rahallisesti prioriteettisi. Voit silti tehdä paljon suosikkitaiteilijasi tai teatterisi hyväksi. Esimerkiksi seuraamalla heitä sosiaalisessa mediassa osoitat tukea. Jakamalla heidän julkaisuitaan ja uutisia omissa sosiaalisen median kanavissasi voit tehdä heitä tunnetummiksi ja näin kasvattaa heidän potentiaalista asiakaskuntaansa. Julkaisuiden kommentoiminen, jakaminen ja tykkääminen ovat kaikki tuen osoituksia, joista vastapuoli hyötyy. 

Monet organisaatiot tarvitsevat myös vapaaehtoisia järjestämään tapahtumia ja auttamaan päivittäisessä organisaation pyörittämisessä. Antamalla aikaasi mahdollistat organisaation työn jatkumisen. 

Viimeisenä vinkkinä on eri toimijoista puhuminen. Osallistu keskusteluun verkossa tai livenä ja mainitse lempitaiteilijasi tai linkitä heidän sivuilleen. Kaikenlainen tunnettuuden lisääminen auttaa taiteilijaa levittämään sanaa teoksistaan ja näin laajentamaan asiakaskuntaansa. 

Kulttuurista nauttiminen rentouttaa ja antaa uutta perspektiiviä elämään. Oli kyseessä sitten kirjan lukeminen tai stand-up esitykseen osallistuminen – saat uusia ideoita myös omaan arkeesi. Lisäksi saat hetken uppoutua täysin toiseen maailmaan ja vain olla katsojan roolissa. Tarvitsemme kulttuuria elämäämme, jokainen tavallaan, joten muistetaan myös osoittaa sille tukemme. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *