Suomalaisten Lempiurheilulajit Netissä Vuonna 2022

  • By Veijo
  • February 22, 2022
  • 0
  • 704 Views

Suomalaiset ovat tunnetusti urheiluhullua kansaa. Aina suuren kansainvälisen urheilutapahtuman yhteydessä tuntuu kuin puoli Suomea pysähtyisi paikalleen, ja koko kansan huomio siirtyisi yhteen ja samaan olennaiseen asiaan, urheilun seuraamiseen.

Oli sitten kyseessä jääkiekko, jalkapallo tai miltei mikä tahansa laji, jossa Suomen maajoukkue tai suomalaiset ovat näkyvästi esillä ja mukana, kelpaa se suomalaisille katseltavaksi. Vuosikymmenien saatossa kansan mieliin on rakentunut selvä suosikkilajien kirjo, mutta aika-ajoin suomalaiset saa kyllä fanittamaan täysillä miltei minkä tahansa lajin edustajia.

Käydäänpä muutama suomalaisten penkkiurheilijoiden ehdoton suosikki läpi, ehkäpä opimme jopa itsestämmekin jotain aivan uutta!

Jääkiekko

Ensimmäinen laji listalla tulee tuskin kenellekään kovin suurena yllätyksenä. Mustan muovilätkän perässä luistelulla on erityinen paikka lähes jokaisen suomalaisen sydämessä. Kiekko on ollut maamme ykköslaji ties kuinka monta vuosikymmentä putkeen. Tami “Aurinkokuningas” Tammisen aikoihinkin oli kansa jo hullaantunut lajista ja yleisö kannusti kiivaasti maajoukkuetta voittoon.

Voittoa saatiin kuitenkin odottaa pitkään vaikka se lähellä kävikin. Hopeasijoja tuli ja isoja maita kaatui, mutta kultaa saimme odottaa vuoteen 1995 asti. Mutta ai sitä riemun määrää, mitä joka koti oli tulvillaan kun pojat toivat kannun ensimmäistä kertaa kotiin.

Curt Lindströmin kokoama kisajoukkue toimi kuin unelma ja maalivahti Myllysin sekä Tupu, Hupu, Lupu -ketjun voimalla kisat päätyivät riemujuhliin Ruotsin Globenissa. Kultamitalia seurasi pitkä ajanjakso, jolloin käytiin lähellä mestaruutta, mutta vuonna 2011 ihme uusittiin ja mestaruus oli kotona myös vuonna 2019.

Tämän kaiken lisäksi Suomen juniorijoukkueet ovat olleet menestyksekkäitä ja tuottaneet huiman määrän talenttia maailman parhaimpiin sarjoihin. Jos haluat lisää tietoa Suomen olympiajoukkueesta ja sen valmistautumisesta kisoihin, katso lisää täältä!

Tämän seurauksena esimerkiksi Viaplayn NHL-lähetyksiä voi nykypäivän olla seuraamassa parhaimmillaan kymmeniä tuhansia suomalaisia, jotka haluavat nähdä suorana vaikkapa Sebastian Ahon ja Aleksander Barkovin temput maailman vaativimmassa sarjassa.

Usea suomalainen pelaaja edustaa NHL:n ja muidenkin maiden huippusarjojen kirkkainta kärkeä, joten on varsin ymmärrettävää miksi katsojaluvut ovat näinkin korkealla. Tämä vuosi alkaa taas lähennellä jääkiekon kulutuksen osalta huippuaan, kun olympialaiset ovat käynnissä ja jääkiekon mm-kisatkin lähenevät. Toivotaan että suomalaisten katsojien tuella ja erinomaisella osaamisella Suomen menestys jatkuu ja kasvaa myös tulevaisuudessa!

Jalkapallo

Maailman seuratuin urheilulaji on myös täällä pohjolassa suosituimpien listojen kärkikahinoissa mukana. Joku eteläisempää kansaa edustava voisi ehkä vähän ihmetellä, miten laji on Suomessa niin suosittu, vaikka maa on lumen peitossa osan vuodesta. Tarkkaa syytä menestykseen ei varmaankaan tiedetä, mutta maallamme on silti pitkä ja rikas historia lajin parissa.

Suomi on ollut mukana maaotteluissa jo vuodesta 1911 alkaen ja vaikka verrattain pienellä maallamme ei ehkä maailman mittakaavassa ole merkittävän suurta menestystä ollut, on meidänkin kotimaiset seurat tuottaneet muutamia supertähtiä maailmalle.

Jari Litmasen, Pasi Rautiaisen ja Sami Hyypiän kaltaiset pelaavat ovat urallaan pelannut maailman tasokkaimmissa sarjoissa ja vieläpä avainrooleissa. Vanhojen mestareiden jälkeen nykyisten tähtipelaajien kirkkainta kastia edustaa Teemu Pukki, joka on loistanut viime vuosina Englannissa Norwichissa. Suomalaiset nuorten maajoukkueet vilisevät nuoria lupauksia, jotka muutaman vuoden kehityksen jälkeen voivat hyvinkin tulla tutuiksi vaikkapa Englannin tai Saksan kentillä.

Hyviä esimerkkejä ovat mm. kovien liigojen sarjakenttien ovilla koputtelevat Marcus Forss, Aapo Halme ja Nicholas Hämäläinen.

Futishuuma sai lisää virtaa kun Suomi pääsi historiallisesti mukaan vuoden 2021 EM-kisoihin. Ylellä televisioidut kisat tavoittivat yhteensä 3,8 miljoonaa katsojaa, keskimääräiset katsojaluvut olivat noin 500 tuhatta per ottelu, joka on kyllä huimaa ottaen huomioon maamme pienen koon ja edellisen menestyksen arvokisoissa. Ehkäpä meissäkin on pientä jalkapallohuligaanien vikaa ja toivottavasti suomalaisia nähdään jatkossakin Euroopan isoilla kentillä.

Jalkapallo tarjoaa myös ainutlaatuisen hyvät mahdollisuudet harrastukseen, joka kulkee nimellä vedonlyönti. Ehkäpä myös siitä tulee mielenkiintoisempaa, jos Suomen pojat ovat peleissä mukana.

Hiihto

Suomalaiseen sisuun liittyy varsin vahvasti käsitys periksiantamattomuudesta ja taisteluhengestä. Ehkäpä juuri tällä on suuri merkitys hiihdon suosioon maankamarallamme. Onhan kansamme hiihtänyt hammasta purren läpi vaikeiden aikojen, sotien ja muiden esteiden.

Monelle suomalaiselle hiihto on muutenkin rakas harrastus, joten ei ihme että maailman huipulle on myös täältä löytänyt moni urheilija. Aikojen saatossa on Suomea edustanut moni erinomainen hiihtäjä ja mitaleja on tullut niin arvo- kuin olympiakisoissakin. Nykypäivänä soihtua kantavat ensi kädessä Niskasen sisarukset Iivo ja Kerttu, jotka ovat molemmat kahmineet aimo saaliin mitaleja Suomelle.

He ovat myös suurimmat toivomme tämän vuoden olympialaisissa, toivotaan molemmilla onnea ja ehkäpä mitalikaappiimme tulee lisää täytettä kisojen päätyttyä! Hiihto jaksaa kerätä myös katsojia vuodesta toiseen niin netissä kuin perinteisilläkin kanavilla, parhaimmillaan vaikkapa yhdistetyn maailmancupin 10km hiihto-osuus keräsi vastaanottimien ääreen noin 500 000 katsojaa, Suomessa siis.

Siinäpä tuli lueteltua muutama suomalaisten lempilaji, jota netissä tupataan katsella.

Ne eivät välttämättä olleet kaikkein yllättävimpiä valintoja, mutta joka tapauksessa on kiva vähän kartoittaa mitkä lajit ovat juuri nyt pinnalla. Saa nähdä tulevatko nämä muuttumaan lähiaikoina, ehkäpä eivät, me kun olemme hieman muutosta pelkäävää kansaa. Jos haluat kartuttaa lisää tietämystä suomalaisten tuntemuksesta, katso artikkeli, joka esittelee outoja pelejä, joista me suomalaiset pidämme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *